Investiții
Clujul și Transilvania
Datorită celor aproximativ 700.000 de locuitori, orașul Cluj-Napoca este considerat al treilea cel mai populat oraș din România. Cei 100 000 de studenți prezenți la Cluj-Napoca transformă orașul într-unul dintre cele mai moderne și mai dinamice orașe din România, dotat cu două stadioane de fotbal, o sală polivalentă, operă, teatre, 3 linii de tramvai și deschis vieții culturale și politice. Nivelul de dezvoltare îl încadrează în categoria principalelor orașe de provincie europene.
De ce să investim la Cluj?
- Costuri salariale competitive și fiscalitate avantajoasă societăților
- Plasare geografică avantajoasă în raport cu Europa Centrală și Occidentală
- Parcuri industriale amenajate care favorizează dezvoltarea industrială
- Oferte imobiliare în continuă dezvoltare
- Capitală regională și universitară ce dispune de un aeroport internațional cu legături directe cu o parte din capitalele europene (Paris, Bruxelles, Londra, Madrid ...)
- Servicii de sănătate, de educație, activități culturale, sportive, numeroase asociații care permit integrarea socială a expatriaților și care favorizează stabilizarea claselor sociale
- Potențial universitar favorabil recrutării de personal și cercetării/dezvoltării
- Francofonie prezentă, in ascensiune vizibilă
- Flux performant de servicii internet
- Oraș sigur, cu un grad de delincvență scăzut
- Risc seismic scăzut
- Administrare mai accesibilă decât în capitala țării, București (de ex. recuperarea TVA-ului)
- Mediu natural favorabil calității vieții
- Prezența Institutului Francez din România/ Direcția Regională Cluj-Napoca foarte dinamică în relația cu firmele și universitățile, precum și în oferta de pregătire profesională sau a evenimentelor culturale.
Orașul Cluj-Napoca dispune de numeroase atuuri
Dinamism economic din punct de vedere al industriei
- 3 mari zone industriale și comerciale
- 250 de firme în domeniul IT
- prezența unui mare număr de industrii: agroalimentară, cosmetică, farmaceutică, energetică, high-tech, textilă, de automobile, construcții, ...
- prezența în sectorul serviciilor, finanțe-bănci și asigurări
Prezență universitară cu renume european
- 100 000 de studenți
- 11 universități
- pregătire academică în toate domeniile, cu predare în limbi de circulație internațională
Potențial turistic
- monumente istorice
- muzee
- împrejurimi de o frumusețe extraordinară
- agro-turism în plină dezvoltare
- numeroase unități de cazare cu servicii de foarte bună calitate
Comunitatea francofonă în Cluj-Napoca
Regiunile Vest și Nord-Vest
sunt cele care beneficiază, într-o proporție ridicată, de prezența investițiilor franceze, după București, în special a IMM-urilor.
În județul Cluj, firmele cu capital francez sau mixt numără aproximativ 3.000 de persoane
(estimare a Agenției Consulare) în peste 150 de societăți, cu o cifră totală de afaceri de peste 60 mil €.
Societăți reprezentative
CARREFOUR, CORA, AUCHAN, DECATHLON, BRD-Groupe Société Générale, LEROY MERLIN, BRICO DEPOT, ORANGE, GROUPAMA, + IMM-uri: PENTALOG, PITECH+, ENERGOM, FSA, THOMAS, MECELEC, DKER, GDS, AB CALIPAC. Importantă de menționat este și unitatea SILVANIA a grupului MICHELIN de la Zalău.
Franța este pe locul cinci în topul investitorilor străini din Romania
, după Olanda, Germania, Austria și Italia. Investițiile străine directe din România se ridică la peste 75 de miliarde de euro (Clujul înregistrând peste 1,7 miliarde de euro), bani care au mers în mai multe sectoare ale economiei românești – fabrici și centre logistice, clădiri de birouri, infrastructură energetică, construcții, tehnologie...
Prezența cetățenilor francezi care își desfășoară activitatea profesională în regiunea Clujului
rămâne una limitată, estimându-se un număr de 30 de rezidenți permanenți (salariați detașați, expatriați sau antreprenori independenți). Pe de altă parte, peste 2000 de studenți francezi sunt înscriși în universitățile clujene, în principal în cadrul UMF (Univ. de Medicină și Farmacie) și USAMV (Univ. de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară).
De asemenea, trebuie menționați numeroșii cetățeni francezi care tranzitează regiunea Cluj din motive profesionale sau turistice:
universitari, studenți, turiști, personal salariat din firme cu parteneriate sau filiale în regiune, asociații, ONG-uri, artiști. Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj a înregistrat tranziția a peste o mie de cetățeni francezi.