Forumul Școlilor Profesionale

  Forumul Şcolilor Profesionale, ediția a II-a

11 mai, Sala Polivalentã, Cluj-Napoca, 11:00- 14 :00

 

Organizatori :

International Committee prin Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC)

Asociația Transylvania Today

În parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca si Inspectoratul Şcolar Județean Cluj

 

Ce este Forumul Şcolilor Profesionale, ediția a II-a ?

Forumul Şcolilor Profesionale, ediția a II-a este un spațiu de întâlnire și schimburi de informații întreunitățile care școlarizează învățământ profesional și tehnic, firme, elevi din învățământul gimnazial și părinți.

Ideea primei ediții s-a dezvoltat sub patronajul Casei Regale într-un context economic favorabil marcat de dezvoltarea comunității de afaceri la Cluj, nevoia întreprinderilor de forță de muncă calificată în astfel de domenii și sensibilizarea Casei Regale a României cu privire la probabilitatea ridicată de dispariție a meseriilor tradiționale, devenite rare. In 2016, Forumul Şcolilor Profesionale, ediția a-II-a se dorește a avea un impact semnificativ în conștientizarea importanței meseriilor la nivel regional.

 

Obiective

- mediatizarea învățământului profesional și tehnic în rândul publicului larg

- crearea unui spațiu de întâlnire între unitățile care școlarizează învățământ profesional și tehnic, firme, elevi din învățământul gimnazial și părinți.

- crearea unei rețele de unități care școlarizează învățământ profesional și tehnic, rețea care să permită schimbul de experiență, de idei, de parteneriate

 

Cum se va desfăsura, unde și când ?

Evenimentul se va desfășura pe 11 mai, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, Holul de la etajul 2, laura D (intrarea dinspre Cluj Arena) în intervalul orar 11:00 -14 :00. Formatul forumului va presupune prezentarea ofertelor școlare la standuri, în funcție de un orar prestabilit, precum și o parte consacrată dezbaterilor (mese rotunde).

 

Program

11:00 - 11:30 Primirea invitaților

11:30 – 14:00   Vizitarea stand-urilor

11:30 –12:00 Deschiderea Forumului și a Conferinței de către reprezentanți ai Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, ai Prefecturii Cluj-Napoca, ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj

12:00 – 13:00 Panel “Creșterea atractivității față de învățământul profesional”. Vor lua cuvântul:

Inspectoratul Școlar Județean Cluj - Situația învățământului profesional în România

Domnul Jean-Philippe Bichaud (Ambasada Franței) - Locul acestor studii în economie. Formele de studiu

Camera de comerț și industrie româno-germană - Nevoile firmelor

Domnul Bogdan Herea (CEO PITECH+PLUS/ fondator ACADEMY+PLUS) - Inserția profesională, legătura cu firmele și returul lor

Moderator: Andreea Pietroșel, jurnalistă RFI

13:00 – 14:00 Bufet / B2B între firmele și unitățile de învățământ prezente

 

Cine poate participa ?

- Unități de învățământ care școlarizează învățământ profesional și tehnic

- Elevi de la învățământul gimnazial și părinți (așteptați 100-200 de participanți)

- Firme

Înscrierea este obligatorie pentru firme și unitățile care școlarizează învățământ profesional și tehnic, fiecare primind un ecuson cu numele său la intrare. Unitățile private sau publice care școlarizează învățământ profesional și tehnic, care doresc să participe cu prezentarea unui stand în cadrul acestui forum, se pot înscrie la adresa de e-mail evenements@cfac.ro.  Taxa de participare este de 100 euro/ stand pentru unitățile private și companii, și 50 euro/stand pentru unitățile publice. Unitățile școlare participante sunt așteptate între 09:00 și 10:30 pentru aranjarea stand-ului. Ele vor avea la dispoziție mese și scaune. Pot fi aduse: broșuri, roll-up- uri, videoclipuri sau orice materiale

promoționale care ar putea ajuta în contactul informal cu elevii și companiile private.

 

Perspective

- Pentru unitățile care școlarizează învățământ profesional și tehnic- creșterea numărului de elevi.

- Pentru companiile private – identificarea instituțiilor de dialog și creșterea numărului de persoane calificate în domeniile profesionale.

- Pentru părinți și elevi – cunoașterea și identificarea mai eficientă a cursurilor profesionale.

- Crearea unei rețele regionale de unități care școlarizează învățământ profesional și tehnic

- Pe termen lung: adaptarea curiculei la nevoile pieței și schimbarea mentalității cu privire la inferioritatea studiilor vocaționale în raport cu studiile universitaire.